Financiering

Stel, u zou toch graag een paar dingen aan uw huis veranderen. Dan kunt u ervoor kiezen uw woning te verbouwen of te renoveren. Hier komen verschillende soorten aspecten bij kijken. Natuurlijk is de eerste vraag: wat gaat u precies verbouwen of renoveren? Hoeveel tijd gaat daarin zitten? Hoe hoog zullen de renovatiekosten zijn? Om die laatste vraag te beantwoorden, zijn meerdere opties mogelijk.

De renovatielening

U kunt er namelijk voor kiezen de renovatiekosten uit eigen zak te financieren, maar wilt u liever niet uw spaargeld spenderen aan een renovatie of verbouwing? Dan is de renovatielening misschien iets voor u. De renovatielening, ook wel verbouwingslening genoemd, is een soort  persoonlijke lening maar dan alleen voor renovaties of verbouwingen aan uw woning, bijvoorbeeld dus voor het aanleggen van een nieuwe badkamer of keuken. Met de renovatielening beschikt u direct over het nodige investeringsbedrag en kunt u dit daarna over een bepaalde tijd terug betalen aan de bank. Het rentepercentage van de renovatielening verschilt natuurlijk per bank. Daarom is het altijd handig de verschillende banken op de Belgische markt te vergelijken om zo de renovatielening te kiezen met het laagste rentepercentage.

Voorwaarden van een renovatielening

Een verbouwing of renovatie aan uw woning kunt u over het algemeen altijd financieren met een renovatielening. Maar, wel op voorwaarde dat u de facturen van de renovatiekosten en offertes aan de bank voorlegt. De renovatielening wordt dus niet door de bank verstrekt als u deze niet aan de bank voorlegt, ze moet er namelijk zeker van zijn dat u het geleende geld ook daadwerkelijk voor de renovatie of verbouwing van uw woning gebruikt; dit is een vereiste bij een renovatielening.    

De voorwaarden voor het aanvragen van een renovatielening zijn daarom ook wat strenger dan bij een persoonlijke lening. Dit komt ook deels doordat de rentevoet bij een renovatielening wat lager ligt dan bij de meeste persoonlijke leningen. Daarom is, naast het feit dat u moet kunnen aantonen dat de lening echt wordt gebruikt voor de renovatiekosten, het ook een vereiste om de eigenaar van de woning te zijn, wilt u een renovatielening verkrijgen.  

Energielening

Ten slotte, kan het zijn dat de renovaties die u aan uw huis uitvoert, energiebesparende renovaties zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van zonnepanelen. In dit geval kunt u er dan voor kiezen om een energielening, ook wel groene lening genoemd, aan te gaan omdat de rente hier nog lager ligt dan bij de renovatielening. Daarnaast kunt u ook profiteren van fiscale voordelen en bepaalde premies bij energiebesparende renovaties.

Renovatiekosten meenemen in uw hypotheek

Ten slotte kunt u ervoor kiezen om uw huidige woonlening te herzien en de kosten van uw renovatie in uw hypotheek mee te nemen. Dit systeem is zeker interessant bij hoge renovatiekosten. Een voorwaarde is wel dat u al een deel van de lopende hypothecaire lening moet hebben afbetaald en voldoende terugbetaalcapaciteit moet hebben zodat u extra kunt lenen. Als er voldoende kapitaal vrij is, kunt u de kosten van de renovatie gewoon meenemen in uw huidige hypotheek. Dit betekent dat u dus niet opnieuw de notariskosten hoeft te betalen, alleen de dossierkosten, wat een groot financieel voordeel met zich meebrengt. Mocht u niet voldoende kapitaal afgelost hebben kunt u er ook voor kiezen een nieuwe hypotheek af te sluiten voor renovaties aan uw huis, denk hierbij aan renovatiekosten hoger dan €50.000. Dit brengt wel akte- en notariskosten met zich mee, echter ligt de rentevoet wel een stuk lager dan bij een renovatielening. Deze afweging zal u dus moeten maken met betrekking tot uw persoonlijke situatie.